קפה וייטנאמי

קפה וייטנאמי

וייטנאם, היא יצואנית קפה הרובוסטה הגדולה בעולם, קפה הרובוסטה הוייטנאמי ידוע בעוצמתו, ובאחוז הקפאין הגבוה שבו. מטבע הדברים קפה הפך לחלק משמעותי מהתרבות והמקומיים מאד אוהבים את הקפה שלהם.
בוייטנאם קפה נאמר "cà phê" (קַה פֵה) זהו השם המקומי לקפה בכל צורתו במדינה. עם השנים התפתחו בוייטנאם מספר משקאות קפה ייחודיים המזוהים עם המדינה וכמובן גלשו לכל העולם. Cà phê sữa: קפה עם חלב מרוכז ממותק.
כל חובב קפה שטייל בוייטנאם לבטח נתקל בקפה הוייטנאמי, החזק והמתקתק, שמוגש ביחד עם תרכיז חלב מתוק. זהו הקפה המסורתי שלהם. כאשר נכנסים לבית קפה ומבקשים קפה מקבלים את הקפה הזה, למעשה היה צריך לומר "Cà phê sữa" כאשר המילה סואה sữa בווייטנאמית פירושו חלב. המילה משמשת בהקשר רחב לכל סוגי החלב, כולל חלב פרה, חלב מרוכז ממותק, חלב קוקוס ועוד. אך מכיוון שמשקה זה נחשב למשקה הבסיסי שלהם, מספיק לבקש קפה כדי לקבל אותו.
קפה הוא חלק חשוב מהתרבות הווייטנאמית/ אפשר לקבל את הקפה הוייטנאמי המסורתי בכל בית קפה בערים הגדולות ואפילו בכפרים נידחים. הכנת קפה בווייטנאם ייחודית. כדי להכין את הקפה הוייטנאמי המסורתי משתמשים, איך לא, בקפה רובוסטה וייטנאמי, בקליה כהה. ביחד עם מכשיר פילטר מקומי שנקרא פין (Phin filter) הדומה למכשיר פילטר המיועד בדרך כלל לספל אחד. (יש גם גדולים יותר לכמה אנשים).
ה-phin מיועד להכנת קפה על ידי טפטוף איטי של מים חמים על קפה טחון. זהו כלי עשוי לרובממתכת (נירוסטה או אלומיניום), הבנוי מגליל עם רשת חורים קטנים בתחתית. ופילטר מתכת עליון המונח על הקפה הטחון. המכשיר מונח על הספל והמים מטפטפים לאיטם. פילטר הפין הוא חלק מהותי מהמסורת של הכנת קפה בווייטנאם, השימוש ב-phin הפך להיות סימן היכר של קפה וייטנאמי. וכמעט בכל בית קפה תוכלו לראות צעירים יושבים כשעל ספל הקפה שלהם יושב הפין ומחכים שיסיים לטפטף.
מסתבר, שהחלב המרוכז והממותק, ביחד עם הקפה הוייטנאמי העוצמתי מייצרים משקה טעים לחיך, מעורר ששוה לטעום.
איך מכינים את הקפה הוייטנאמי
  1. מניחים 2 כפיות (כ-14גרם) של קפה רובוסטה (כמובן רצוי וייטנאמי) בקליה כהה, טחון בינוני-גס (כמו למקינטה) לתוך פילטר הפין. מומלץ לנער את הפין כדי לפזר את הקפה באופן שווה.
  2. מכסים את הקפה ברשת הפילטר העליון ולוחצים קלות.
  3. לתוך הספל הריק יוצקים כפית אחת או שתיים של חלב מרוכז ממותק.
  4. מניחים את הפין מעל הספל ויוצקים כמות קטנה של מים חמים לתוך הכלי, רק בכמות להרטיב את הקפה הטחון.
  5. ממתינים כ- 30-45 שניות כדי להרטיב את הקפה ולתת לקפה הטחון לספוג את המים. (Blooming)
  6. יוצקים פנימה את שאר המים החמים (כ-120-140 מ"ל) וממלאים את המיכל. הקפה אמור להתחיל לטפטף כעבור כדקה.
  7. לאחר שהקפה מפסיק לטפטף (בערך 4-6 דקות), מסירים את הפין.
  8. מערבבים את הקפה עם החלב המרוכז. ונהנים מהטעם של קפה טעים.
טיפים:
💡טמפרטורת המים המומלצת היא בסביבות ±930 צלזיוס
💡קפה וייטנאמי מכינים בדרך כלל מפולי קפה רובוסטה,  בעלי טעם חזק ומר יותר בהשוואה לפולי ערביקה. המרירות הזו מאזנת את המתיקות של החלב המרוכז. (ראו את הקפה הוייטנאמי שלנו)
💡עבור קפה וייטנאמי הנעשה באמצעות מסנן פין, מומלץ לטחון את הקפה טחינה בינונית-גסה.
גודל טחינה זה מאפשר למים לטפטף באיטיות דרך הקפה הטחון, מה שמבטיח מיצוי נאות מבלי לסתום את החרירים במסנן.
- בטחינה דקה מדי, למשל כמו טחינת אספרסו, למים ייקח יותר מדי זמן לעבור דרך הקפה הטחון, מה שעלול לגרום למיצוי יתר ולטעם מר.
- בטחינה גסה מדי למשל כמו בחליטה קרה, המים יעברו מהר מדי, מה שיוביל למיצוי חסר ולקפה בהיר וחלש.
- טחינה נכונה מייצרת כוס קפה עשירה וחזקה האופיינית לתרבות הקפה הווייטנאמית.
- תוכלו בקלות לדעת אם הטחינה נכונה - אם הקפה מטפטף ויורד במהירות פחות מ-3.5 דקות, הטחינה גסה מידי, ולהיפך אם זה ממשיך לטפטף לאט לאט גם אחרי 6 דקות, הטחינה דקה מידי.
💡טבעונים יכולים להשתמש בשמנת צמחית, ומי שרוצה לטעום את המשקה וחושש מקפה אפשר להשתמש בעולש במקום קפה.

השאירו תגובה

This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.