קולומביה

קולומביה יצרנית הקפה השלישית בגודלה בעולם, מתהדרת במגוון רחב של מיקרו אקלים ותנאים גיאוגרפיים המייצרים את הטעמים הייחודיים האהובים כל כך בקפה הקולומביאני.

הקטיף העיקרי בקולומביה מתקיים בדרך כלל בחודשים מספטמבר עד ינואר. אך כתוצאה מהרוחות הלחות המגיעות מהאוקיינוס ​​השקט וגם מהאיים הקריביים, בחלק מאזורי הקפה בקולומביה עצי הקפה מניבים פרי כעבור כשישה חודשים מהקטיף העיקרי בחודשים אפריל עד יולי. קטיף זה נקרא הקטיף המשני. היבול מקטיף זה נקרא מיטקה (mitaca crop – חצי בתרגום). המשמעות של מאפיין זה הוא שלקולומביה יש קפה טרי זמין כמעט כל השנה, והיא אחת המדינות הבודדות בעולם שיש לה תכונה זו.

הזנים העיקריים בקולומביה

זנים העיקריים בהם נעשה שימוש בקולומביה הם: קסטילו (Castillo), קולומביה וקטורה (Caturra).

אזורי הגידול

אמנם אזורי הגידול לא מוגדרים כצורה רישמית לסיווג קפה בקולומביה, אך, בתי קליית קפה בעולם רוכשים קפה בהתאם לאזור הגידול.

באופן מסורתי היה נהוג לחלק את כל סוגי הקפה בקולומביה לפי 2 אזורים עיקריים: ארמניה (Armenia) או מדלין אקסלסו. (Medellin Excelso). בשנים האחרונות ישנה נטייה לשווק את הקפה לפי תת אזורים קטנים יותר כשהמבוקשים בתדירות גבוהה הם: קאוקה (Cauca), סנטנדר (Santander), היולה (Huila), טולימה (Tolima), אנטיוקיה (Antioquia) נאריניו (Nariño).

כשמדברים על קפה ייחודי (Specialty Coffee) יורדים לרזולוציות גיאוגרפיות קטנות יותר עד אפילו לחוות בודדות.

את תת האזורים האלו ניתן להפריד לשלושה אזורים עיקריים שהאקלים, הקרקעות והגבהים שלהם די דומים ומשפיעים על הטעם.

קפה שגדל בצפון (Magdalena, Casanare, Santander ו-Norte de Santander) המטעים בדרך כלל בגבהים נמוכים יותר שבהם הטמפרטורות גבוהות יותר, וככאלה, לקפה אלה יש טעם עמוק יותר וארצי עם חומציות בינונית, גוף ותווים של אגוזים ושוקולד.

קפה המגיע מאזורי המרכז (Caldas, Quindio, Risaralda, North Vale, Antioquia, Cundinamarca וצפון Tolima) מוכרים בשל איזון הטעמים שלהם ותווי הטעם הפירותיים שלהם.

האזורים הדרומיים (Cauca, Nariño, Huila ודרום טולימה) ידועים בקפה חלק עם מתיקות גבוהה ותווי הדרים. עם גוף בינוני וחומציות מודגשת.

אזורים מסויימים בקולומביה מוגדרים כאזורים קשים לגידול קפה ונחשבים PCC או בתרגום מספרדית, נוף תרבות הקפה של קולומביה (El Paisaje Cultural Cafetero de Colombia - PCC) מדובר בדוגמה להסתגלות אנושית לתנאים גיאוגרפיים קשים שבהם פותח גידול קפה הרים. זהו נוף תרבותי שבו מצויים אלמנטים טבעיים, כלכליים ותרבותיים עם רמה גבוהה של הומוגניות באזור, והוא מהווה מקרה חריג בעולם. בנוף זה משולבים המאמצים האנושיים, המשפחתיים ודורות של מגדלי הקפה.

בסופו של דבר להלן טבלת פרופילי הטעם לפי אזורים

טועמים את הקפה אזורי גידול הקפה שדיברנו עליהם ומאפייני הטעם של ספל הקפה העיקריים שלהם

גוואג'ירה (Guajira)

שוקולד מתוק מריר, חומציות נמוכה

מגדלנה (Magdalena)
צ'זה (Cesa)
בוליבר (Bolivar) טעם אגוזי, גוף גבוה וחמיצות בינונית
צפון סנטאנדר (Norte de Satander) תווי שוקולד
סנטאנדר (Santander) תווי טבק
אנטיוכיה (Antioquia) ניחוח פירותי, תווים לימון ומתוקים
שוקו (Choco) גוף בינוני, חומציות גבוהה
קלדס (PCC Caldas) תווים צמחיים ופירותיים, גוף וחומציות בינוניים
ריסארלדה (PCC Risaralda)
קווינדיו (PCC Quindio)
עמק קאוקה (Valle del Cauca PCC)
בויאקה (Boyacá) חומציות גבוהה ותווים מתוקים
קזאנרה (Casanare) חומציות בינונית נמוכה, גוף גבוה, תווים לימון
קונדינמרקה (Cundinamarca) ארומה חזקה, חומציות בינונית וגוף
טולימה (Tolima) חומציות גבוהה, תווי פירות מתוקים ולימון
מטה (Meta) תווים לימון, גוף וחמיצות מאוזנים
קאוקה (Cauca) תווים לימון, מתוק ופרחים
היולה (Huila) תווים של יין ומתוקים, חומציות בינונית-גבוהה
נאריניו (Nariño) חומציות גבוהה, תווים לימון ומתוקים
קאקווטה (Caquetá) תווים פיקנטיים, חומציות נמוכה וארומה צמחית
פוטומאיו (Putumayo) תווים צמחיים, גוף גבוה וחומציות בינונית-גבוהה

 

אז איך מחליטים איזה קפה טוב ואיזה לא? כפי שכתבתי במאמר על סיווג קפה, כל מדינה קובעת את השיטה שלה לסיווג קפה.

 

להלן שיטת הסיווג הרשמיות של הקפה בקולומביה:

לפני שנצלול בשיטות הסיווג הרשמיות חשוב לציין שמגדלי קפה שמחליטים להשקיע בגידול הקפה בשיטות מתקדמות, ולהביא את הקפה שלהם לבחינת האיגוד העולמי לקפה ייחודי (SCA) והקפה מקבל ציון מעל 80, הקפה ייחשב קפה ייחודי (Specialty Coffee) ויימכר במחירים גבוהים בהתאם לציון, כמעט ללא קשר לסיווג הקפה הכללי. בסופו של דבר מדובר בכמות קטנה מאד מסך כמות הקפה הירוק שמשווקת קולומביה.

לפי פגמים

המספר המרבי המותר של פגמים בדגימה של 500 גרם הוא 12/60 (12 פגמים מהקבוצה הראשונה ו-60 פגמים מהקבוצה השנייה). מותרות מקסימום 24 תקלות ב-500 גר'.

ישנן שתי קבוצות של פגמים:

  • קבוצה 1: נקרא פגמים ראשוניים - פגמים הקשורים למאפייני הכוס כגון: פולים שחורים, עם עובש או חמוצים
  • קבוצה 2: נקרא פגמים משניים - פגמים הקשורים למראה החיצוני כגון: פולים דהויים, שבורים או סדוקים, עקוצים מפגיעת חרקים, מעוותים , לא בשלים, אפרפרים או ספוגיים.

הערה: ניתן לקזז על כל 10 פגומים מהקבוצה השניה בנקודה אחת מהפגמים הראשוניים (לדוגמא 11/70 גם עובר)

לפי גודל רשת (Screen Size)

  • Maragogype - זן של עצים מיוחדים, פולי קפה גדולים מאוד, יבול קטן מאוד.
  • סופרימו 18+ - 95% מהכמות מעל גודל רשת 18
  • סופרמו 17/18 -90% מהכמות מעל גודל רשת 17
  • Excelso EP-5% - 95% מהכמות מעל רשת 15
  • Excelso EP-10% - 95% מהכמות מעל רשת 15

בהתאם לחוק

רק קפה איכותי של Excelso מוכר כקפה קולומביאני הנתמך בתעודת איכות, בעוד שהמוצר של קולומביה בדרגות נמוכות מותר למשלוח אך ללא תעודת איכות.

לקפה קולומביה איכותי בקלייה טרייה לחצו כאן 

קולומביה

השאירו תגובה

כל התגובות עוברות אישור לפי פרסום