קָפֶזִינְיוּ (Cafezinho)

קָפֶזִינְיוּ (Cafezinho) הוא משקה קפה מסורתי מברזיל, שמשמעות שמו בפורטוגזית היא "קפה קטן". זהו קפה שחור, חזק ומתוק מאוד, המוגש בספלים קטנים/בינוניים של כ-90 עד 150 מ"ל , ומהווה חלק בלתי נפרד מהתרבות והאירוח הברזילאי.

ברזיל היא יצרנית הקפה הגדולה בעולם, ואפשר לומר בוודאות שהברזילאים מבינים בקפה. והמשקה קפזיניו שולט במדינה. מדובר בקפה שהוא שילוב של סוכר, קפה שחור טחון ונגיעה של שמנת – תרבות הקפה הברזילאית מתכנסת לכוס קפה אחד.

קפזיניו, הוא משקה קפה ברזילאי אייקוני, שהפך כמעט למילה נרדפת ל"ברוך הבא" בברזיל. זה לא רק משקה, אלא סמל של הכנסת אורחים ותרבות הקפה העשירה של המדינה. לגימת הקפה מדגישה רגעים משמעותיים לאורך היום.
הגשת הקפה מסמלת חום, ביחד והזמנה לחברה. המחווה הקטנה הזו של הגשת קפזיניו היא כמעט תגובה אוטומטית לברזילאים להזמנה עדינה לנהל שיחה ולהתחבר. בין אם במקום העבודה או במפגשים מזדמנים.

לכל מי שמגיע לברזיל, כדאי להבין את חשיבותו של משקה זה, שהוא בעצם טקס פשוט אך עוצמתי להשתלב בתרבות המקומית.

המאפיינים העיקריים של הקָפֶזִינְיוּ

  • קפה חזק ומתוק: הקָפֶזִינְיוּ מבושל עם כמות גדולה של קפה טחון דק וסוכר, לרוב הסוכר מתווסף כבר במהלך הבישול, והתוצאה היא משקה מרוכז ומתוק מאוד.
  • הגשה בספלים קטנים: המשקה מוגש בספלים קטנים, לעיתים קרובות ללא ידית, ומיועד ללגימה איטית והנאה מהטעם החזק
  • חלק מהאירוח הברזילאי: הצעת קָפֶזִינְיוּ לאורח נחשבת למחווה של קבלת פנים חמה, וסירוב לשתות עשוי להיתפס כלא מנומס.
  • בכל מקום וכל היום: בברזיל, הקָפֶזִינְיוּ נצרך לאורך כל היום – בבוקר, אחרי ארוחות, ובמפגשים חברתיים או עסקיים, בבית, בבתי קפה, בשווקים, בחנויות ובמסעדות. בהרבה מקומות מגישים אותו חינם כתוספת.

כיצד מכינים קָפֶזִינְיוּ?
הערה: ברזיל היא מדינה ענקית, (חמישית בגודלה בעולם), ולכן הכנת קפהזינו יכולה להיות שונה ממקום למקום. השיטה שמתוארת פה היא השיטה הישנה והמסורתית

מרכיבים

  • 4 כוסות מים
  • 40 גרם פולי קפה כהים (קלייה עמוקה)
  • כף אחת סוכר חום או סוכר קנים לא מעובד (ראפאדורה)
  • שמנת מתוקה או חלב
  • פילטר בד

הכנה (4 ספלים)

• טוחנים את פולי הקפה די דק, משהו כמו אספרסו. מומלץ להשתמש בפולי קפה ברזילאים בקליה כהה ועם הרבה רובוסטה.
• מחממים 4 כוסות מים בסיר ומוסיפים כף סוכר חום, בברזיל מוסיפים הרבה פעמים סוכר קנים לא מזוקק שנקרא ראפאדורה (Rapadura) שהוא סוכר לא מעובד עם טעמי מולסה שמוסיפה עומק וטעם מסורתי יותר.
• כשהמים רותחים, מורידים את הסיר מהאש ומוסיפים מייד את הקפה הטחון. מכסים במכסה. לא מערבבים!
• כעבור 5 דקות מסירים את המכסה, מערבבים בעדינות בכפית עץ, ומניחים למשך 4 דקות נוספות.|
• מסננים דרך פילטר בד לקנקן. מומלץ זכוכית שחומם מראש. 
• מגישים בכוסות קטנות עם נגיעה של שמנת או חלב. (טיפ, אפשר להגיש ליד עוגיה).

היום בתי קפה בברזיל יכינו קפהזיניו לרוב בשתי דרכים עיקריות:

  1. מכונת אספרסו: אספרסו חזק ומוכן במכונה מקצועית, שמומתק לאחר מכן. זו לא בדיוק השיטה המסורתית, אך נפוצה בשל מהירות ההכנה. במקרה זה, לעיתים קרובות מוסיפים מעט סוכר לתחתית הכוס לפני מזיגת האספרסו, או מגישים לצד קוביות סוכר.
  2. כמו בבית, אך בקנה מידה גדול: בתי קפה מסורתיים, במיוחד כאלה שמתמחים בקפה ברזילאי אמיתי, יכינו קפהזיניו בסירים גדולים באותה שיטה כמו בבית – מים וסוכר שחוממו, אליהם מוסף קפה, ולאחר מכן מסונן דרך מסנן בד גדול. הקפה המוגמר נשמר חם בקנקן או במיכל תרמי ומוגש לפי דרישה.

לסיכום:

קפהזיניו הוא הרבה יותר ממשקה – הוא חוויה תרבותית. הוא מגלם את אהבת הברזילאים לקפה, את הכנסת האורחים שלהם ואת הדרך שבה קפה משתלב עמוק בחיי היומיום שלהם. אם אתם אוהבים קפה חזק, מתוק ומלא גוף, ומחפשים חוויה אותנטית, הקפהזיניו הוא בהחלט משהו שכדאי לנסות להכין בבית או לחפש בבית קפה המתמחה.

 

השאירו תגובה

This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.