מה זה קפה בונה

מהו משקה קפה בונה 
בונה הוא קפה אתיופי מסורתי שחור, דמוי קפה טורקי, העשוי מפולי קפה, שנקלו במקום על אש פתוחה, נטחנים ביד עם עלי ומכתש, ומבושלים בקנקן חרס הנקרא ג'בנה (Jebena) שאיתו גם מגישים את הקפה. בדרך כלל מוסיפים תבלינים כגון הל, ציפורן, וסוכר.
המילה "בונה" (ቡና) באמהרית (השפת המקומית באתיופיה) פירושה "קפה", וזו אחת המילים הנפוצות ביותר באמהרית, שכן אתיופיה נחשבת לערש הולדת הקפה, ויש לה מסורת עשירה מאוד סביב גידול, הכנה ושתיית קפה — כולל טקס הקפה האתיופי המסורתי.
במה שונה הבונה מהקפה השחור המוכר לנו במזרח התיכון
בכלים – אנחנו בדרך כלל מבשלים את הקפה בפינג'ן על גז. בבונה מבשלים את הקפה על אש גלויה בכלי המסורתי ג'בנה (Jebena), המביא לבישול איטי ומיצוי חזק של הקפה.
ג'בנה  הוא קנקן חרס מסורתי אתיופי, המשמש להכנת קפה בבישול על גחלים פתוחים בטקס קפה בונה באתיופיה ואריתריאה. הקנקן עשוי מחרס , בעל צורה עגולה עם צוואר צר, ידית קטנה וזרבובית בולטת בצד לצורך מזיגה. לפעמים יש מכסה שעשוי מעץ או מחרס.
למה דווקא ג'בנה?
• החומר הקרמי שומר על חום אחיד ואיטי.
• הגוף הרחב מונע מהידית להתחמם ומאפשרת אחיזה נוחה
• הצורה שלה מאפשרת שליטה מדויקת במזיגה.
• יש לה מעמד תרבותי וסימבולי – נחשבת לליבה של טקס הקפה.

בהכנה – בעוד שאצלנו מכינים את הקפה מקפה טחון שרוכשים בחנויות. באתיופיה הבונה מתחילה בקפה ירוק שקולים אותו בבית על אש (בדרך כלל במחבת) וטוחנים במכתש ועלי (לא תמיד היום יש מקומות שטוחנים עם מטחנות חשמליות), לאבקה לא בהכרח דקה ולפעמים אפילו טחינה גסה.
מניחים את הקפה הטחון בתוך הג'בנה על אש פתוחה, לקראת הסוף, מוזגים בעדינות את הקפה דרך הפיה, תוך השארת המשקעים בתחתית. המזיגה נעשית ישירות לתוך כוסות מסורתיים קטנים

בתיבול – בבונה מוסיפים למשקה תבלינים מסורתיים כגון הל, ציפורן, ג'ינג'ר טרי, ריחן אתיופי (Tena Adam) מח ריח דמוי זוטה/נענע

טיפים:
* אין שימוש בחלב – המשקה תמיד שחור ומתובל.
* הקפה אינו מסונן לגמרי – שופכים בזהירות מהג'בנה כדי להשאיר את המשקעים בפנים, אך תמיד תישאר תחושת "גוף" וטעם עשיר.

השאירו תגובה

This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.