חיפושית גרגרי הקפה, חיפושית פירות הקפה או חיפושית הקפה, או בשמה הלועזי Hypothenemus hampei, היא חיפושית קטנה שמקורה במערב אפריקה כפי הנראה באנגולה. חרק זה נחשב למזיק החרקים ההרסני ביותר של עולם הקפה. החל להתפשט מאפריקה וכיום הוא נמצא כמעט בכל המדינות המגדלות קפה אפילו להוואי, שהוא אי מבודד, הוא הגיע.
נוכחות החרק משפיעה על כלכלתן של למעלה מ-20 מיליון משפחות התלויות בגידולי הקפה. בשל הפסדי התשואה והאיכות הנגרמים על ידי החרק, בסופו של דבר המגדלים מפסידים כמויות משמעותיות של הכנסה.
השמות הנפוצים בספרדית של החרק כוללים barrenador del café (קודח הקפה), gorgojo del café (חִדקוֹנִית קפה), broca del café (מקדחת הקפה) (באנגלית Coffee berry borer)
הנקבה הבוגרת מחוררת חור בפרי הקפה ומשם היא חופרת מנהרות לתוך החרצן, פול הקפה עצמו, שם היא מטילה כ- 35-50 ביצים, המייצרות 13 נקבות לכל זכר. החרקים החדשים מזדווגים והזחלים ניזונים מרקמת פול הקפה (החרצן) וגורמים לנזק ישיר.
תוחלת החיים הממוצעת של נקבות החרק היא בין 35 ל-190 ימים, בעוד שתוחלת החיים של הזכרים היא כ- 40 ימים..
לנקבה יש שני שלבי זחלים, בעוד שלזכרים יש רק אחד; כל שלב זחל נמשך 10 עד 26 ימים. הבוגרים הם חרקים שחורים קטנים עם לסתות חזקות. אורך הנקבות יכול להיות בין 1.4-1.8 מילימטרים, כאשר הזכרים קטנים מעט יותר באורך של כ-1.2-1.6 מילימטרים. נקבות החרק יכולות לעוף למרחקים קצרים, ואילו הזכרים לא יכולים, מכיוון שיש להן כנפיים פחות מפותחות בהשוואה לנקבות.
התמונה מתוך entomologytoday.org
לנקבה יש שני שלבי זחלים, בעוד שלזכרים יש רק אחד; כל שלב זחל נמשך 10 עד 26 ימים. הבוגרים הם חרקים שחורים קטנים עם לסתות חזקות. אורך הנקבות יכול להיות בין 1.4-1.8 מילימטרים, כאשר הזכרים קטנים מעט יותר באורך של כ-1.2-1.6 מילימטרים. נקבות החרק יכולות לעוף למרחקים קצרים, ואילו הזכרים לא יכולים, מכיוון שיש להן כנפיים פחות מפותחות בהשוואה לנקבות.
הבשלת החרק מביצה לבוגר נמשכת בין 24 ל-45 ימים, משתנה בהתאם למזג האוויר. בדרך כלל, כשהנקבות מתפשטות לצמחי קפה אחרים או מתפשטות באותו עץ הקפה. הזכרים אף פעם לא עוזבים את הפרי.
המארח העיקרי של החרק הוא עץ קפה ערביקה אך גם מיני קפה אחרים הושפעו במקרים מסוימים. נקבות החיפושיות תוקפות את הפירות מ-8 שבועות לפני הפריחה ועד 32 שבועות.
המלחמה בחרק מתבססת על מניעה הכוללת בדיקה מדוקדקת של פולי הקפה לפני היציאה מחוות הקפה כדי למנוע התפשטות החרקים. כמו כן, הוקמו מספר ביקורת גבולות במדינות עם גידולי קפה.
עולם הקפה מחפש פתרון לחרק זה ועד היום לא נמצא משהו שיקטול אותו כליל.