כולנו מכירים את המסעדות בארה"ב בהן מגישים קפה מקנקנים והמלצרים פונים שוב ושוב ושואלים אם למלא את הספל מחדש - refill ??
מים בטמפרטורה קרובה לנקודת הרתיחה עוברים דרך קפה טחון המונח בתוך פילטר, המים סופגים את טעמי הקפה, ומתקבל משקה צלול.
במשך מאות שנים השתמשו בפילטר בד, שלתוכו הוכנס הקפה (כמו שקית תה). בשנת 1908 חלה תפנית בהכנת קפה פילטר. אישה גרמניה בשם מליטה גנץ, מאסה בשתיית קפה שהותיר שאריות ממשקע הקפה בפה, ובהברקה פתאומית, לקחה את הנייר הסופג של בנה הקטן והעבירה דרכו את הקפה. הקפה שקיבלה היה חלק, צלול ונקי ממשקע ובעל טעם נפלא. היא ובעלה פיתחו את הרעיון, ובאותה שנה רשמו אותו כפטנט. מאז ועד היום השימוש בפילטר נייר חד-פעמי היא אחת מהשיטות היותר נפוצות בעולם להכנת קפה. מליטה, בעלה ונייר הפילטר הפכו לשם דבר בעולם הקפה.
בשנים האחרונות פותחו פילטרים עמידים לשימוש חוזר ממתכת, כותנה ופלסטיק, שנותנים תוצאות טובות. להלן מספר סוגי פילטרים הקיימים בשוק:
- פילטר נייר – המיועד לשימוש חד-פעמי, נוח מאוד לשימוש וזול, הוא הנפוץ מאוד בעולם. מכל סוגי הפילטרים הוא היעיל ביותר בהרחקת גרגרי הקפה הטחון מכוס הקפה. הקפה שמתקבל צלול וטעמו עדין. אך בגלל הנקבוביות הקטנות בנייר, הנייר סופג חלק משומן הקפה וגורע מעט מהארומה שלו.
- פילטר מתכת – פילטר דק ביותר עשוי מתכת, כשהנפוץ ביניהם הנקרא Gold Tone העשוי מפלדת אל-חלד שעברה טיפול ייחודי, כדי שלא תעביר את טעם המתכת לקפה.
קיימות מספר שיטות להכנת קפה פילטר כל שיטה יתרונותיו וחסרונותיו.
- משפך קוני - השיטה הפשוטה ביותר היא שימוש במתקן משפך קוי. שיטה זו נוחה מאוד במשרד ובדרכים. מניחים את הפילטר בתוך המשפך הקוני מעל ספל או קנקן ומכניסים לתוכו קפה טחון בינוני, בכמות המתאימה למספר הכוסות שרוצים לחלוט - כפית עמוסה לכל כוס. לאחר מכן שופתים מים חמים על הקפה. המים מחלחלים דרך הקפה ומתקבל קפה טעים וטוב.
פילטר עם קפה חד-פעמי -כדי לקצר תהליכים ולהקל על אוהבי הקפה, הכינו החברות פילטר חד-פעמי המכיל מנה אחת של קפה רגיל או נטול קפאין. הפילטרים ארוזים בוואקום ואיכותם טובה. כל אריזה מכילה מספר פילטרים. יש להשתמש בהם סמוך למועד פתיחת האריזה, כדי שלא יתקלקלו. אפשר לשמור פילטרים חד-פעמיים בקופסה אטומה במשך מספר ימים. על אריזת הפילטר מוטבע תאריך התפוגה, ומומלץ לא להשתמש מעבר לכך.
- מכשיר פילטר אוטומטי - שיטה זו נפוצה מאוד, ומיליוני משפחות בעולם מחזיקות מכשיר כזה בביתן.
בהרבה בתי קפה, מסעדות ומלונות בעולם, נוהגים להשתמש במכשיר זה, במיוחד במסעדות בארה"ב.
מי לא מכיר את המלצריות המסתובבות במסעדות בארה"ב עם קנקן הקפה ביד ושואלות שוב ושוב "למאל מחדש?" (refill?)
פעולת מכשיר הפילטר (Drip Coffee System) דומה לפעולת הפילטר הידני, אך הוא נוח, ושומר על חום הקפה לאחר הכנתו.
מכניסים למכשיר מים, פילטר וקפה, מפעילים וכעבור זמן מה, הקפה מוכן וחם.
המים העוברים מהמכל לצינורית, המחוממת באמצעות גוף חימום שמתחת לקנקן, רותחים, עולים בצינורית ומתעבים בדרך. המים החמים מטפטפים על הקפה שבפילטר ומחלחלים דרך הפילטר לתוך הקנקן המונח על גוף החימום.
האמריקאים נוהגים להשאיר את הקפה על פלטת החימום. לאחר זמן הקפה מחמיץ וטעמו נהרס, אך הוא ערב לחיכם של רוב האמריקאים.