עולם משקאות הקפה הפך בשנים האחרונות למורכב ביותר, הופיעו עשרות משקאות חדשים, עם וורסיות שונות לכל משקה ומשקה.
גם אם נרצה להכין רשימת משקאות היא לא תהיה מדויקת ומלאה. לפעמים אותו משקה נקרא בשם כלשהו במדינה מסוימת ובשם אחר במדינה אחרת.
יש מספר משקאות בסיסיים שעליהם אין וויכוח. ואלו משקאות האספרסו.
הגדרת האספרסו
במכון הלאומי האיטלקי לאספרסו (IENI-Italian Espresso National Institute - www.espressoitaliano.org) הגדירו מהו האספרסו האיטלקי האמיתי.
את משקה האספרסו מכינים על ידי העברת מים צלולים וחמים בטמפרטורה של 88°C ± 2°C ובלחץ של 9 בר ± 1 דרך 0.5 ± 7 גרם קפה טחון טחינה דקה שמפיק במשך זמן מיצוי של 25 שניות ± 5 שניות, כמות של 2.5 ± ml25 (מיליליטר) בטמפרטורה 67°C ± 3°C.
ההגדרה הנפוצה יותר היא הגדרת אירגון הקפה האמריקאי ואז הערכים הם:משקה בנפח של 30ml±5 המופק במשך 20-30 שניות ע"י מים בטמפרטורה של 93°C ± 3°C בלחץ של 8.5-9.5 בר.
את האספרסו מגישים בספל פורצלן בנפח 60ml-90ml
בין אם אתם מעדיפים את הגרסה האמריקאית או האיטלקית, חשוב שהתוצאה תערב לחיככם.
------------------------
-
אספרסו קצר – Espresso/Short מנה אחת של קפה טחון 30ml משקה – בספל פורצלן 60ml-90ml
- כשמזמינים אספרסו קצר, באיטליה אומרים קפה, בהרבה מקומות אומרים פשוט אספרסו, יש מקומות שאומרים
- אספרסו ארוך – lungo מנה אחת של קפה טחון, 60ml של משקה - בספל פורצלן 90ml-140ml
- אספרסו כפול – Double Espresso/Doppio מנה כפולה של קפה טחון, 60ml של משקה - בספל פורצלן 90ml-140ml
- אספרסו כפול ארוך – Long and Double Espresso מנה כפולה של קפה טחון, 90ml של משקה - בספל פורצלן 140ml-160ml
- ריסטרטו – Ristretto מנה אחת של קפה טחון 20ml של משקה – בספל פורצלן 80ml-100ml
- קפה קרמה - Café Crema מנה אחת של אספרסו ארוך מאד 150ml משקה – בספל פורצלן 180ml-240ml
- קפה קובנו – Café Cubano אספרסו הנחלט לתוך כוס עם סוכר חום
- טריפל – Triple – 3 מנות אספרסו
- קוואד – Quad – 4 מנות אספרסו
- אמריקנו – מקובל אספרסו קצר 30ml ועל זה כמות כפולה של מים חמים. יש גרסה הגורסת אספרסו כפול 60ml עם כמות זהה של מים חמים. במקומות מסויימים בעולם משתמשים במקום באספרסו בקפה פילטר
- אספרסינו – Espressino – משקה איטלקי מנה אחת של אספרסו. מפזרים אבקת חלב בספל ומפיקים מעל 30ml מעל זה מנה זהה של חלב מוקצף חלק ומפזרים אבקת קקאו מעל מוגש בספל זכוכית של 120ml-140ml
- אופציה אחרת – מורחים על דפנות הספל שוקולד למריחה מפזרים קקאו מכינים אספרסו כפול כ-50ml ומעל כמות שווה של חלב מוקצף חלק, ומפזרים מעל אבקת קקאו.
- קיים גם אספרסינו פרדו – Espressino Freddo שזה עם שמנת מתוקה להקצפה וקרח מרוסק
- קפה אפוגדו – כוס זכוכית של כ- 140ml-180ml מומלץ אפילו כוס בצורת חרוט, מכניסים כדור גלידה, וניל (אפשר קצת שוקולד, או וניל עם פתיתי שוקולד) ויוצקים מעל אספרסו קצר או כפול. האפגוטו נאכל מיד בטרם נמסה הגלידה בקפה. לעתים מוסיפים לקינוח גם ליקר אמרטו או ליקר אחר. לאחר אכילת הגלידה שותים את הקפה שנותר, המתובל בגלידה המומסת.
- קפה עם קרח - בספרדית קפה קון הילו – Café Con Hielo קרח ששופכים עליו אספרסו – מוכר בספרד
- קפה בומבון – Café Bom Bon מנה אחת של אספרסו 30ml וכמות זהה של חלב ממותק מרוכז מעל. החלב המקוכז שוקע לאיטו לתחתית ונוצרות 2 שכבות. מומלץ לערבב לפני ששותים. מגישים בספל שקוף 120ml-150ml
- אספרסו רומנו – מנת אספרסו קצר עם פלח קטן של לימון, או רק חתיכה קטנה של הקליפה. מגישים בספל פורצלן 80ml-100ml
- מקיאטו – Macchiato – מנת אספרסו קצר עם כתם של הקצפת חלב חלקה, מוגש בספל פורצלן או שקוף בנפח של 80ml-100ml
- אספרסו חלב – Café con leche – מנת אספרסו קצר 30ml ותוספת של כ-120ml חלב חם
- קורטדו – Cortado – מנת אספרסו קצר 30ml וכמות זהה של חלב חם מעל, וכף של חלב מוקצף בועתי, בספל שקוף של כ- 90ml-120ml
- קורטדיטו – Cortadito – מוזגים לתוך ספל עם סוכר חום מנת אספרסו קצר 30ml בוחשים ומוסיפים למעלה כמות זהה של חלב חם, וכף של חלב מוקצף בועתי, בספל שקוף של כ- 90ml-120ml
- פיקולו לאטה – Piccolo Latte – מנת אספרסו קצר מאד (ריסטרטו) 20ml ומוסיפים מעל 70ml של חלב מוקצף חלק, מוגש בספל שקוף עם ידית 90ml-120ml
- קפה דל טיאמפו – Café del Tiempo (קפה התקופה בספרדית) – מנת אספרסו ארוך 60ml ומוסיפים קוביות קרח ופרוסת לימון פרוס. מגישים בכוס זכוכית של כ-180ml-220ml.נפוץ מאוד בוולנסיה שבספרד ושותים אותו בעיקר בחודשים החמים של האביב והקיץ, למרות שאפשר ללגום אותו לאורך כל השנה. בדרך כלל חולטים אספרסו ארוך בכוס זכוכית ומכניסים פנימה כמה קוביות קרח ופלח לימון. יש כאלו שמוסיפים סוכר, ובוחשים.
- 3 משקאות – שיטות שונות הגדרות שונות – קפוצ'ינו, לאטה, פלט וואיט
בגדול בלאטה יש יותר חלב מוקצף, בלבן שטוח יש כמות קטנה, ובקפוצ'ינו מקורי יש 25ml אספרסו וכ-100ml חלב מוקצף חלק. בשלב מסוים הגדירו את הקפוצ'ינו ש שליש אספרסו, שליש מוקצף חלק, ושליש מוקצף בועתי מעל
- קפוצ'ינו – Cappuccino – קפוצ'ינו מסורתי איטלקי – מנת אספרסו קצר 25ml ומוסיפים למעלה חלב מוקצף חלק -100ml – לאחר שהחלב המוקצף נמזג הוא הופך ל-2 שכבות כאשר הקצף למעלה (כ-1 ס"מ) והשאר חלב מוקצף חלק ועדין מוגש בספל פורצלן של 140ml-160ml – אסור שיהיה חם.
- קפוצ'ינו – Cappuccino – קפוצ'ינו שמוכר ברוב העולם – מנת אספרסו כפולה או ארוכה 60ml מוסיפים 60ml חלב מוקצף חלק ועוד 60ml חלב מוקצף בועתי מוגש בספל 200ml-240ml
- לבן שטוח – Flat White – מנת אספרסו כפול 60ml וחלב מוקצף חלק מעל 120ml מוגש בספל פורצלן 180ml-220ml
- לאטה – Café Latte – מנת אספרסו קצרה ומעל 200ml של חלב מוקצף חלק. לפעמים מוסיפים למעלה שכבה קטנה של חלב מוקצף בועתי ע"י כף.