תשובות למבחן הקפה מספר 1 - פרי הקפה

  1. מהם שני זני הקפה המוכרים? – תשובה: ערביקה ורובוסטה.

הסבר: קיימים הרבה זנים של עצי קפה בעולם, אך 2 זנים הם הנפוצים ביותר: זן הערביקה הנחשב ליותר עדין ויקר יותר, וזן הרובוסטה החזק יותר והזול יותר 65%-60%  מהקפה בעולם הוא ערביקה -כ-40%-35% מהקפה בעולם הוא רובוסטה

לפרטים נוספים על ההבדלים בין ערביקה לרובוסטה

  1. באיזו צורה הקפה גדל? – תשובה: על עצים בפרי דמוי דובדבנים

הסבר: פרי הקפה הגדל על עצים נראה כמו דובדבן אדום, והחרצנים בתוכו הם הם פולי הקפה.




 

  1. מהו צבע הפרי הבשל? – תשובה: צבע הפרי הבשל הוא אדום.

הסבר: מרגע שהפרי מתחיל להתפתח על הענף, צבעו הראשוני ירוק, לאט לאט צבעו הופך צהוב, כתום ולבסוף כשהפרי בשל, אדום. אם משאירים את הפרי על העץ הוא מתחיל לקבל צבע כהה יותר לכיוון הסגול כהה מרקיב ונושר מהעץ. (קיים זן נדיר ייחודי שהפרי שלו צהוב)

  1. כמה פולי קפה יש בכל פרי קפה? – תשובה: 2

הסבר: בכל דובדבן יש בדרך כלל 2 חרצנים שהם פולי הקפה, יש זן ייחודי הנקרא פיברי (peaberry) שבו יש רק חרצן אחד, אבל הוא נדיר מאד.

  1. מהן שיטות עיבוד הקפה הנפוצות ביותר? – תשובה: עיבוד יבש ועיבוד רטוב

הסבר: לאחר שקטפו את הפרי מהעץ, יש לחלץ את החרצנים מהפרי (שהם פולי הקפה) ולייבשם. התהליך נקרא עיבוד הקפה (coffee processing)

ישנן 2 שיטות מאד מקובלות ברוב העולם:

  • השיטה היבשה או הטבעית (coffee dry, unwashed or natural process)

בשיטה זו לאחר שקוטפים את הפרי מניחים אותו על משטח כלשהו, כמו גג בית, חצר או אפילו מגרש חניה. הפולים מתייבשים בשמש וכשהם יבשים מפצחים אותם ומשחררים את פולי הקפה.

  • השיטה הרטובה (coffee washed or wet process)

בשיטה זו לאחר שקוטפים את הפרי זורקים אותו למיכל עם מים לתסיסה וניקוי ולאחר כ-24 שעות מוציאים אותו ומחלצים ממנו את פולי הקפה כמו שמוציאים מזיתים את החרצנים שלהם. לאחר מכן שוטפים את פולי הקפה ומייבשים. בדרך כלל ביבוש בשמש, שלוקח כשבועיים או במקומות מתקדמים במייבש דמוי מייבש כביסה.

  1. איזו מדינה היא מגדלת הקפה הגדולה בעולם? – תשובה: ברזיל

הסבר: ברזיל מגדלת כשליש מהקפה בעולם, רובו ערביקה. השניה היא ויי טנאם שרוב הקפה אצלה רובוסטה, וקולומביה שלישית המגדלת רק ערביקה.

לפרטים על תפוקת הקפה בעולם

  1. איך קוטפים את פרי הקפה? תשובה: כל התשובות נכונות

הסבר: תלוי במיקום במצב הכלכלי וברצון לחסוך או לקבל איכות

  • במקומות בהם כח האדם זול או שרוצים לקבל קפה איכותי, שולחים את הפועלים לקטוף מספר פעמים בעונה, כדי שהם ייקטפו רק את הפרי הבשל. התוצאה רוב הקפה שיופק מקטיף זה יהיה איכותי.
  • במקומות בהם יש רצון לחסוך, שולחים את הפועלים לקטוף פעם בעונה, באמצע העונה והם קוטפים את הפרי הבשל, הפרי שכבר הבשיל יתר על המידה ופרי שעדיין לא הבשיל. התוצאה חלק מהקפה שיופק מקטיף זה יהיה באיכות ירודה
  • במקומות מתועשים שכח העבודה יקר מאד משתמשים בטרקטור "קוטפת" מיוחד שמנער את עץ הקפה ומפיל את הפרי לסלסלה. התוצאה חלק מהקפה שיופק מקטיף זה יהיה באיכות ירודה
  1. באיזה אזור גדל הקפה? – תשובה: 30 מעלות מעל ומתחת לקו המשווה

הסבר: הקפה גדל בעולם סביב קו המשווה באזור הנקרא חגורת הקפה. מדינות צפוניות מידי או דרומיות מידי הרחוקות יותר מ-30 מעלות מקו המשווה מתקשות לגדל קפה. ניתן לגדל קפה בחלק מהמדינות, למשל בישראל, אבל הקפה הגדל יכול להיות רק רובוסטה, באיכות גרועה ותפוקה מאד נמוכה שהיא לא כלכלית.

ראו תמונה של חגורת הקפה

  1. תכולת הקפאין בקפה ערביקה – תשובה: תכולת הקפאין בערביקה נמוכה מזו שברובוסטה

הסבר: פרי הערביקה מכיל בממוצע חצי מכמות הקפאין שברובוסטה. חשוב לציין שמדובר בממוצע. יש זני ערביקה שיש בהם יותר קפאין וכאלו שיש בהם פחות. וכנ"ל ברובוסטה.

למידע על קפאין עם כמויות הקפאין בזנים השונים

  1. באיזה מדינות לא מגדלים קפה – תשובה: איטליה

הסבר: למרות שאיטלה נחשבת לאחת המדינות המזוהות ביותר עם קפה, אין אפשרות לגדל באיטליה עצי קפה בגלל מזג האוויר. (כפי שכתוב בשאלה 8)

 

Newsletter

טופס הרשמה - לקבלת מייל משטרנ'ס קפה